Hola! Com esteu? Com va la
vostra microbiota?
En els anterior capítols hem
vist com l’estat de la microbiota influeix directament a la nostra salut. En la
següent imatge s’il·lustra com la predominança d’espècies diferents a la microbiota
intestinal està relacionada amb patologies.
Milani, C., Duranti, S., Bottacini, F., Casey,
E., Turroni, F., Mahony, J., Belzer, C., Delgado Palacio, S., Arboleya Montes,
S., Mancabelli, L., Lugli, G. A., Rodriguez, J. M., Bode, L., de Vos, W.,
Gueimonde, M., Margolles, A., van Sinderen, D., & Ventura, M. (2017). The
First Microbial Colonizers of the Human Gut: Composition, Activities, and
Health Implications of the Infant Gut Microbiota. Microbiology and molecular
biology reviews : MMBR, 81(4), e00036-17. https://doi.org/10.1128/MMBR.00036-
|
Ens els anterior capítols també
hem vist que hi ha molts factors que modifiquen la microbiota, alguns no depenen
de nosaltres, com el tipus de naixement o lactància, però alguns altres sí, com
els nostres hàbits. En aquest capítol parlarem en concret de factors
nutricionals, i veurem com dietes diferents donaran lloc a microbiotes i estats
de salut diferents.
BACTERIS SACAROLÍTICS I PROTEOLÍTICS
Primer, definirem què són
els bacteris sacarolítics i els proteolítics. Els primers fermenten hidrats de
carboni, mentre que els segons degraden proteïnes. Dins del grup de bacteris sacarolítics
hi trobem espècies de Prevotella, Bacteroides, Eubacteria, Lactobacilli o
Biffidobacteria, que proporcionen un pH àcid impedint la colonització de
bacteris proteolítics. A més a més, mantenen l’estructura de les vellositats de
l’intestí i mantenen les cèl·lules juntes. En canvi, dins dels bacteris
proteolítics trobem que predominen espècies de Bacteroidetes, Firmicutes i
Enterobacteria, que aporten un ambient amb pH més bàsic i amb les cèl·lules de
l’intestí separades.
En una microbiota proteolítica
els patògens podran colar-se més fàcilment al torrent sanguini, es generaran
més citocines proinflamatòries que acabaran afectant al cervell, i es donarà
menys síntesi de serotonina, afectant l’estat d’ànim. Podríem pensar que seria
ideal eliminar aquests bacteris de la nostra microbiota, però això tampoc seria
sa. Necessitem tenir una situació equilibrada, on predominin bacteris
sacarolitics, i alguns bacteris proteolítics.
DIETA MEDITERRÀNIA VS. DIETA WESTERN
Com us he dit, parlarem
sobre la relació de l’alimentació i la microbiota intestinal. Podem comparar una
dieta mediterrània, rica en productes frescos, amb una dieta western, rica en
menjar ultra-processat. I quina relació
tenen aquestes dietes amb el que us he explicat sobre els bacteris sacarolítics
i proteolítics?
Les dietes western, amb
ultraprocessats i proteïnes i greixos d’origen animal, promouran una microbiota
intestinal amb prevalença de bacteris protelotics. Per tant hi haurà nivells
baixos d’àcids grassos: poc butirat (augmentarà la inflamació), poc acetat (ens
faltarà energia, ens sentirem cansats/des), i nivells baixos de propionat (el
colesterol augmentarà). A més a més, a nivell d’estat anímic, provocaran estats
depressius i amb ansietat.
En canvi, la dieta mediterrània,
rica en vegetals, cereals integrals,llegums i fruits secs, es promourà una
microbiota intestinal amb prevalença de bacteris sacarolitics. En aquest cas,
hi haurà síntesi d’àcids grassos de cadena curta: butirat (funcionant com a
antiinflamatori), acetat (font d’energia) i propionat (regulació del colesterol).
Aquests bacteris promouen la síntesi de serotonina, i per tant un bon estat
anímic.
Kiran V. Sandhu, Eoin Sherwin, Harriët
Schellekens, Catherine Stanton, Timothy G. Dinan, John F. Cryan, Feeding the
microbiota-gut-brain axis: diet, microbiome, and neuropsychiatry, Translational
Research, Volume 179, 2017, Pages 223-244, ISSN 1931-5244, https://doi.org/10.1016/j.trsl.2016.10.002.
Tot i poder portar una dieta
beneficiosa per la nostra microbiota, pot ser que algun altre factor, com tractament
amb antibiòtics, ens provoqui un desequilibri en la composició de la microbiota,
podent provocar una patologia.
Aquesta alteració funcional i qualitativa de la microbiota es pot tractar d’una falta de bacteris essencials o un excés de bacteris perjudicials, alterant per tant l’ecosistema bacterià. Per recuperar la simbiosi entre la microbiota i l’organisme (eubiosi) podem utilitzar diferents mètodes:
Probiòtics: bacteris que administrarem per restaurar la microbiota desequilibrada. Els podem trobar en forma d’aliments fermentats: xucrut, kèfir, kimchi coreà, iogurs, formatges, soja fermentada (iogur de soja, miso, temphe, salsa de soja), kombutxa.
Prebiotics: són el substrat que s'utilitza per seleccionar els bacteris hostes beneficiosos de la nostra microbiota. Aliments que funcionen com a prebiòtics són: midó resistent (pasta freda, patates fredes, arròs fred), plàtan verd (#reptemésfruita), blat de moro, civada, cereals integrals, fruites, llegums, fruits secs
Transplant fecal: Els bacteris fecals d’un donant sa són introduïdes a pacients per aconseguir corregir el desequilibri de la seva microbiota intestinal.
Lozupone CA, Stombaugh JI, Gordon JI, Jansson
JK, Knight R. Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota.
Nature. 2012 Sep;489(7415):220-230. DOI: 10.1038/nature11550.
I fins aquí l’últim capítol
teòric sobre la microbiota intestinal. En l’últim capítol aplicarem tots
aquests coneixement a través d’un joc. No us ho perdeu!
Cuideu la vostra microbiota!
Núria cAMP
REFERÈNCIES
Singh,
R. K., Chang, H. W., Yan, D., Lee, K. M., Ucmak, D., Wong, K., Abrouk, M.,
Farahnik, B., Nakamura, M., Zhu, T. H., Bhutani, T., & Liao, W. (2017).
Influence of diet on the gut microbiome and implications for human
health. Journal of translational medicine, 15(1), 73. https://doi.org/10.1186/s12967-017-1175-y
Zmora, N., Suez, J. & Elinav, E. You are
what you eat: diet, health and the gut microbiota. Nat Rev
Gastroenterol Hepatol 16, 35–56 (2019). https://doi.org/10.1038/s41575-018-0061-2
doi: 10.1128/MMBR.00036-17
Kiran V. Sandhu, Eoin Sherwin, Harriët Schellekens, Catherine
Stanton, Timothy G. Dinan, John F. Cryan, Feeding the microbiota-gut-brain
axis: diet, microbiome, and neuropsychiatry, Translational Research, Volume
179, 2017, Pages 223-244, ISSN 1931-5244, https://doi.org/10.1016/j.trsl.2016.10.002.
DOI:10.1016/j.trsl.2016.10.002
Lozupone CA, Stombaugh JI, Gordon JI, Jansson
JK, Knight R. Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota.
Nature. 2012 Sep;489(7415):220-230. DOI: 10.1038/nature11550.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada