En el capítol d'avui definirem la microbiota intestinal i veurem quines són les seves funcions.
DEFINICIÓ DE MICROBIOTA
Primer de tot, què és la microbiota? La microbiota es defineix com a comunitat de microorganismes que viuen fent simbiosi amb nosaltres. La simbiosi és una relació tròfica entre dos organismes de dues espècies diferents, on almenys un dels dos organismes resulta beneficiat. En el nostre organisme hi trobem vàries microbiotes:
- Microbiota ORL: inclou la microbiota de les orelles, nas, gola i boca.
- Microbiota cutània: ens cobreix la pell.
- Microbiota intestina: la trobem al intestí i que té un paper clau en la salut i en la malaltia.
- Microbiota vaginal: microorganismes que viuen a la vagina.
A la pàgina web de l'Institut de Microbiota Biocodex podeu explorar més sobre tots els tipus de microbiota.
MICROBIOTA INTESTINAL
Nosaltres parlarem sobre la microbiota intestinal que la trobem a l'intestí. Aquest òrgan se situa en la cavitat abdominal entre l'estómac i l'anus, i es divideix en intestí prim i intestí gros. La primera part de l'intestí està formada pel duodè, jejú i ili, i té com a funció la digestió i absorció de nutrients. L'intestí gros, format pel cec, el còlon i el recte, té com a funció l'absorció de vitamines, sintetitzades pels bacteris que habiten al colon, i de l'aigua restant.
Trobem microbiota tant a l'intestí prim com gros, tot i que en composicions diferents. A la següent imatge podeu veure les diferents parts de l'intestí que s'han anat esmentant, i com varia la densitat de microbiota en cada una de les parts, augmentant a mesura que ens apropem a l'intestí gros.
Kastl, A. J., Jr, Terry, N. A., Wu, G. D., & Albenberg, L. G. (2020). The Structure and Function of the Human Small Intestinal Microbiota: Current Understanding and Future Directions. Cellular and molecular gastroenterology and hepatology, 9(1), 33–45. https://doi.org/10.1016/j.jcmgh.2019.07.006 |
Linares, Daniel M et al. “Beneficial Microbes: The pharmacy in the gut.” Bioengineered vol. 7,1 (2016): 11-20. doi:10.1080/21655979.2015.1126015 Aquests números ens porten a plantejar-nos si realment només som aquests 10 trilions de cèl·lules, o realment som alguna cosa més. Lynn Margulis, biòloga que va explicar l'origen de les cèl·lules eucariotes amb la teoria endosimbiòtica, va dir: "La vida és la unió simbiòtica i cooperativa que permet triomfar als que s'associen."
Lynn Margulis (1938 - 2011) Biòloga
No ens podem considerar com un únic ésser, som un ecosistema. Els humans vivim en simbiosi constant amb més de dos quilos de càrrega bacteriana, els quals ens aporten protecció envers l'exterior fent possible la nostra existència. El que crea l'evolució és, precisament, la capacitat de crear éssers més complexes perquè siguin més diversos, i ho fa mitjançant la simbiosi, sent doncs el principal motor del canvi evolutiu. En l'evolució per tant guanyen els qui millor s'associen, formant part d'un gran ecosistema. Si us interessa aquest tema de l'evolució i la nostra microbiota us recomano el llibre 10% humans de la Alanna Collen, divulgadora i escriptora científica, doctorada de Biologia Evolutiva a la University College de Londres i membre de la Zoological Society.
FUNCIONS DE LA MICROBIOTA
Tota aquesta microbiota té un pes molt important sobre nosaltres perquè no únicament participa en la nostre digestió, sinó que també en el sistema immunitari, el sistema endocrí i en el cervell; i per tant, en la salut general de l’organisme. Algunes de les seves funcions són:
Amb aquesta imatge observem com la mucosa i microbiota intestinal es col·loquen sobre les cèl·lules epitelials de l’intestí per ajudar-nos a digerir els aliments i per protegir-nos. A la dreta veiem com un organisme sense aquestes barreres podrà ser infectat per patògens amb molta facilitat, aconseguint travessar les cèl·lules i entrant al torrent sanguini.
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada